Versenyfelhívás | Baranya Megyei Irodalmi Verseny (2024)

augusztus

29.

általános

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke 2024-ben is közösen hirdeti meg a Baranya Megyei Irodalmi Versenyt. A nagy múlttal rendelkező kortárs irodalmi vetélkedő 2021-ben új formát kapott, és többek között a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Magvető Kiadó támogatásával valósul meg.

A verseny témája:

Puskás Panni: Megmenteni bárkit
című regénye
(Magvető, 2023)

 

A regényt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Országos Egyesülése 2024-ben az Európai Unió Irodalmi Díjára (EUPL) jelölte. 

„Megnyugtatom magam, hogy nem baj, ha elrontom, csak gyakorolni kell. Megtalálni azokat a szavakat, amikkel úgy tudom szeretni, hogy az neki is jó legyen. És tudom, hogy ő türelmesen meg fogja várni, közben ő is ugyanilyen szavakat keres. Azt sem bánjuk, ha ezzel a keresgéléssel megy majd el az élet.”

Plakát (pdf)

A verseny menete

  • A versenyen való részvételt idén elsősorban 11-12. évfolyamos diákok számára ajánljuk a város, a megye és a régió (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) középiskoláiból. (Más megyék jelentkezőit is szívesen látjuk, ám a szervezőknek nem áll módjában szállást biztosítani a szóbeli forduló napjára.)
  • Az iskolákat háromfős csapatok képviselik, amelyek minden feladatot közösen oldanak meg. A csapatok teljesítményét értékeljük.
  • A verseny beadandó írásbeli részből, előre elkészített feladatból, valamint szóbeli részből (döntő) áll. 
  • A szóbeli fordulóba 6-7 csapat juthat be. A második fordulóba jutott csapatok előzetes feladattal is készülnek. A szóbeli forduló részeként az előzetesen kiadott feladatokat is bemutatják.
  • A csapatok játékos, problémamegoldó, szövegértést és kreatív szövegalkotást igénylő feladatokat kapnak, amelyek az önálló jelentésteremtés, elemzés, bennfoglalás, értékelés tudásszintjeihez kapcsolódnak, és az ismertetés, értekezés, érvelés, vita, illetve illusztráció műfajaiban valósulnak meg. 
  • Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 29. (Az írásbeli forduló feladatai ezt követően kerülnek kiküldésre.)
  • Az írásbeli feladatok visszaküldésének határideje: 2024. november 4. (hétfő) éjfél. (Kiértesítés az eredményekről: kb. 1 hét múlva.)
  • Szóbeli forduló: 2024. november 25. (hétfő) 10 óra, helyszíne: PTE-BTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) (A szóbeli fordulóról az érintettek részletes tájékoztatást kapnak!)

 
Előzetes feladat a szóbeli fordulóra bejutott csapatok részére:

Válasszátok ki a regény egy jellegzetes helyszínét (Siracusa/Szicília, Milánó, Budapest), és készítsetek max. 5-6 perces (jó videóminőségű) útifilmet/vlogot/videós idegenvezetést, amelyben megjelennek a regény jellegzetes látványosságai, motívumai, témái. A tartalmat szabadon kiegészíthetitek a választott helyszín egyéb sajátosságaival (pl. helyi szokások, gasztronómia, stb.).

 

A felkészüléshez ajánlott irodalom:

 

Kérdéseiteket és a jelentkezéseket, kérjük, az oroszlan.aniko@pte.hu vagy az igliczagnes@gmail.com e-mailcímekre küldjétek! 
Minden jelentkezőt és érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Iglicz Ágnes, Maul Borbála, Dr. Oroszlán Anikó
PTE-Babits Gimnázium

Dr. Milbacher Róbert
PTE-Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék

Fotó: Valuska Gábor